HEMEN TIKLA ARA
0 212 233 09 99
ÜCRETSİZ WHATSAPP
BİLGİ HATTI

İngilizce Öğrenmek

SDM Dil Okulu Seviye Tespit Sınavları İngilizce Almanca İspanyolca Fransızca Çince İtalyanca Rusça Yunanca Portekizce Farsça Arapça Türkçe

İngilizce öğrenmek için 6 ilham verici cümle!

İngilizce öğrenmek için pek çok farklı yöntemi deneyebilir -iyi bir İngilizce kursuna başlamak, birebir özel ders almak, on-line eğitimlerden yararlanmak, bolca kitap okumak v.b.- ve şüphesiz bir süre sonra başarılı olabilirsiniz. Ancak yabancı dil öğrenmek uzun ve zor bir süreçtir. Dolayısıyla bu süreci her zaman aynı tempoda sürdürmek, zamanınızı ve bütçenizi harcarken, öğrenme isteğinizi üst düzeyde tutmak, kimi zaman sekteye uğrayabilir. İşte bu aşamada “vazgeçmek” ile “devam etmek” arasındaki o ince çizgide size yardımcı olacak, Johann Wolfgang von Goethe, Charlemagne, Nelson Mandela, Victor Hugo gibi pek çok önemli kişi vardır. Nasıl mı? Hadi gelin, bu değerli insanların “dil öğrenmekle” ilgili sözlerine hep birlikte göz gezdirelim.

Her şeyden önce, İngilizce öğrenmek için yüksek bir motivasyona ihtiyacınız vardır ki, bu motivasyonu hedef ve amaçlarınızla doğru orantılı olarak yakalayabilirsiniz. Bununla birlikte kimi düşünür, tarihçi, politikacı ya da dil bilimci ve edebiyatçıların, birtakım önemli sözleri, öğrenme sürecinde hepimiz için oldukça yararlıdır. Ve biraz fazla motivasyon kimseye zarar vermez! Üstelik öğrenme motivasyonu akıcı bir dile doğru hızla ilerlemenizi sağlayacaktır.

Bu tür alıntılar, ilk etapta, neden dil öğrenmek istediğiniz konusunda hatırlatıcı olur. Bununla birlikte dil öğrenimi hakkındaki alıntılar, oldukça güçlü anlamlara sahiptir. İyi düşünülmüş bir söz öbeği ya da alıntı, oldukça etkilidir. (Hatta kendinizi ‘dil öğrenme savaşçısı’ gibi hissedebilirsiniz.)

Sonuç olarak diyebiliriz ki, dil öğrenimi hakkındaki bu tür alıntı, felsefi ya da edebi cümleler, dile, farklı bir perspektiften bakmanıza yardımcı olacaktır. Eğer İngilizce ya da başka bir dili öğrenme isteğinize kapıldıysanız, büyük resmi görmek zor olabilir ya da, sadece kelime dağarcığı ve dil bilgisi kurallarına odaklanabilirsiniz. Oysa görmeniz gereken çok daha fazla ayrıntı vardır. İşte dile dair bu tür alıntılar, dil öğrenmenin neden bu kadar değerli olduğunu kanıtlamasının yanı sıra, odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

Şimdi bu cümlelere birlikte okuyalım:

 

“Those who know nothing of foreign languages know nothing of their own.”

— Johann Wolfgang von Goethe

Saygıdeğer Wolfgand von Goethe… En kısa tanımıyla oldukça etkileyici bir adamdı. Almanya’da 1749 ile 1832 yılları arasında yaşadı.  Sadece şair ve romancı değildi. Başta devlet adamlığı olmak üzere pek çok göreve de sahipti. Eğer tüm bunlar sizi etkilemiyorsa, Goethe’nin aynı zamanda doğa bilimi eğitimi aldığını da söyleyebiliriz.

Goethe; İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Latince, Yunanca ve İbranice gibi birçok dilde eğitim aldı. İşte bu nedenledir ki, onun, herhangi bir dili öğrenme konusuda yukarıdaki ifadeyi kullanması şaşırtıcı değildir. Unutmayın ki ana dilinizin yanı sıra yeni bir dili öğrenmeye başladığınızda, kendi diliniz hakkında daha fazla bilgi edinirsiniz.

 

The limits of my language mean the limits of my world.

— Ludwig Wittgenstein

 

Wittgenstein’ın cümlesi aşağı yukarı, “Dilimin sınırları, dünyamın sınırlarını ifade ediyor.” anlamını taşıyor diyebiliriz.

Ludwig Wittgenstein, 1889-1951 yılları arasında yaşayan bir Avusturyalı-İngiliz filozoftu. Onun çalışmaları, mantık, matematik ve (sizin de tahmin ettiniz gibi) dil üzerinde yoğunlaşmıştır.

Wittgenstein, dil sınırlarını felsefi düşüncelerle ilişkilendirdi. Yukarıdaki cümlesinde bu etkiyi görebilirsiniz. Dil öğrenenler için bu cümle oldukça etkili bir motivasyona sahip… Çünkü ikinci dilinizde, asla ilk dilde tanımlayamayacağınız şeyleri öğrenebilirsiniz ki bunlar, dünyanın sınırlarını zorlayan kelimeler olabilir.

 

“The conquest of learning is achieved through the knowledge of languages.”

— Roger Bacon

 

Bacon’a göre, “Öğrenme fethi, dil bilgisi yoluyla başarılır.” Başta İngilizce olmak üzere hemen tüm dil öğrenimlerinde oldukça geçerli bir kural… On üçüncü yüz yıl İngilteresinde yaşayan Roger Bacon, rahip ve filozoftu. Yüz yıl boyunca nüfusun okuma yazma bilmediğini belirtmek gerekir. Buna rağmen Bacon, birçok dili biliyordu ve özellikle eski metinlerin doğru biçimde tercümesiyle ilgileniyordu.

  1. yüzyıldan bu yana pek çok şey değişse de, bu alıntı, bugün hala geçerliliğini koruyor. Ne kadar çok dil bilirseniz, bilginiz o derecede fazla olacaktır.

 

“To have another language is to possess a second soul.”

— Charlemagne

 

Alıntı, aşağı yukarı, “Başka bir dile sahip olmak, ikinci bir ruha sahip olmaktır.” anlamını taşıyor diyebiliriz.

Charlemagne, 700’ler-800’lerde Avrupa kralıydı. Okuma ve yazmanın pek de popüler olmadığı bir dönemde, bu konuda halkını teşvik etmesiyle tanındı. Kral, daha yaşlı yıllarında dahi öğrenmeye, okumaya ve yazmaya devam etti.

Charlemagne muhtemelen Latin, Yunan ve Franconian dillerini konuşuyordu. Dini metinlerin çevirilerini teşvik etti ve kraliyet kütüphanesine dil üzerine kitaplar kazandırdı. Açıkçası, Charlemagne’in alıntısı, ikinci dili öğrenenlere çok şey anlatacaktır.

 

“If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to him in his language, that goes to his heart.

— Nelson Mandela

 

Birisiyle kendi diliyle iletişime geçmenin ne kadar değerli bir şey olduğu, herhalde daha güzel anlatılamazdı. Bu sözü söyleyenin Nelson Mandela olması da şüphesiz tesadüf değildir.

 

Nelson Mandela belki de yirminci yüzyılın en tanınmış figürlerinden biridir. Lider, hayırsever, Güney Afrika Cumhurbaşkanı ve Nobel Barış Ödülü alan kişi, insanları bir araya getirmek açısından mükemmel bir insan! Bu alıntı da insanların bir araya gelmesinde dilin rolünü göstermektedir.

İnsanlarla ana dilde iletişim kurmak, daha derin ve daha anlamlı bağlantılar kurmanın aşılmaz bir yoludur. (Dil öğrenmek için daha yüksek bir motivasyona ihtiyaç var mı?)

 

The man who does not know other languages, unless he is a man of genius, necessarily has deficiencies in his ideas.

— Victor Hugo

 

Ve Victor Hugo! “Başka dilleri bilmeyen bir adam, eğer bir dahi değilse, mutlaka fikirlerinde eksiklikler vardır,” diyor.

 

Victor Hugo, tarihin en tanınmış Fransız yazarlarındandır. “Les Misérables” ve “Notre-Dame’in Kamburu” gibi klasikleri yazdı. Dille ilgili bu basit ama oldukça değerli ve aynı derecede güçlü sözü,  tek bir dili bilmenin, kişinin düşüncelerini nasıl sınırlayabileceğini gösteriyor.

Tüm bu ilham verici cümleler, dil eğitiminizde biraz daha ilerlemeniz için motive olmanıza yardımcı olacaktır. Dil öğrenenler, cesur olun! Daha fazla dil öğrenerek algınızı müthiş oranda genişletebileceğinizi unutmayın.

Scroll to Top