Dünya üzerindeki farklı dillerin ortaya çıkmasında göçlerin büyük bir payı var. İngilizcenin tarihi de İngiltere’de başlıyor. MS 5’inci yüzyılda bugünkü İngilizlerin ataları olan Germen kavimleri Avrupa’dan Britanya’ya göç ediyorlar. Tabii dilleriyle birlikte… Adada “Eski İngilizce” (Old English) dönemi başladığında Germenler, eski Almanca dilini konuşuyorlardı. Fakat zamanla Britanya’daki Germen kavimlerinin konuştukları dil farklılaşıyor. Bu farklılaşma da yüz yıllar boyunca Romalıların hâkimiyeti altında kalmalarının da etkisi var. Örneğin, (antik) Romalılardan “arrow”, “wind” ya da “window” gibi neredeyse sekiz yüz kadar kelime İngilizceye giriyor. İlginç değil mi? Aslında İngilizce dilinin tarihini incelemek keyifli bir hobi olabilir. Hadi gelin birkaç başlığa birlikte bakalım.
İngilizce kelime oyunları
Şimdi, yüz yıllar içerisinde biraz ilerleyip William Shakespeare’e kadar gelelim. Shakespeare sadece evrensel temalar işlediği müthiş eserler yazmadı. Aynı zamanda İngilizceye hala kullanılmakta olan binin üzerinde yeni kalıp ve kelime kazandırdı. İngilizcenin hızla değiştiği bir dönemde yaşayan ve eserler veren Shakespeare, böylece modern İngilizceye doğru evrimleşmekte olan dile bir yazar olarak büyük katkılar sağladı. (İngilizce kurs konularınız arasında mutlaka bir Shakespeare eseri olacaktır.) Bununla birlikte -edebiyatla ilgili olanların çok daha iyi bileceği gibi- Shakespeare, eserlerindeki cinasların çoğunda ‘büyük ünlü kaymasına’ dâhil olan kelime oyunlarını ustaca kullandı. Belki de bütün dünyanın hayranlık ve beğeniyle izlediği “Romeo ve Juliet”, “Hamlet”, “Macbeth” ve diğerlerinin sırrı budur! (İngilizce kurs öğretmeniniz, büyük ünlü kaymasının bugün kullandığımız İngilizcedeki yeni sesli harflere -a, e, i, o, u- dönüşümü hakkında detaylı bilgiler verecektir.)
“Shall I compare thee to a summer’s day?”
Söz, William Shakespeare’e ait. Türkçeye şöyle çevrilebilir: “Benzetsem mi acaba, bir yaz gününe seni?” Kulağa hoş geliyor değil mi? (İşte İngilizce öğrenmenin nimetlerinden biri daha!) Doğrusu, ünlü yazarın aynı zamanda usta bir şair -aşk sonelerinin yazarı- olduğunu bilmeyen yoktur. Bugüne dek pek çok sinema filmine kaynaklık yapan eserleriyle beyazperdenin de favori yazarlarından biridir. Tiyatrodan hoşlanmayanlar İngiliz yazarın sinemaya uyarlanan “Antonius ve Kleopatra” ya da “Romeo ve Juliet” gibi filmlerini İngilizce alt yazılı olarak izleyebilirler. (İngilizce kursu için de iyi bir dinleme pratiği olacaktır.) Hepinizin bildiği gibi Romeo ve Juliet, aralarında kan davası olan iki ailenin çocuklarıdır. Fakat aşk engel tanımaz! İki genç birbirlerine âşık olurlar. İki tarafın ailesi de bu aşkı kabul etmez. Oyun büyük bir trajedi ile sona erer.
Şimdi tekrar konumuza dönelim mi?
Dilin küreselleşmesi
Birçok dilbilimci ve sosyolog, herhangi bir dilin kürselleşmesinin o dili konuşanların sayısıyla doğru orantılı olmadığını söylüyor. Örneğin İngilizce, uluslararası ilişkiler, medya, radyo yayınları, filmler, müzik, sanat, eğitim ve iletişim yoluyla yayılır. Bilimsel, sanatsal ya da politik toplantılarda ortak bir dilin varlığına ihtiyaç duyulmuştur ve bu dil de İngilizce olmuştur. Bilim adamlarının yaklaşık yüzde 70’i İngilizce konuşmakta ve okumaktadır. Dünya nüfusunun beşte biri farklı düzeyde de olsa İngilizceyi kullanmaktadır. Belki William Shakespeare’in bu konuda bir fikri olabilirdi ama bin beş yüz yıl önce İngiltere’ye gelen Germen kabilelerinin İngilizcenin böylesine yaygın bir dil olacağını tahmin etmeleri mümkün değildi. Günümüzde birçok kişi İngilizcenin küresel bir dil olduğunu kabul etmektedir. Sonuç, en kısa sürede İngilizce öğrenmeye başlamak! Bu durumda, en iyi İngilizce kursu hangi bölgede sorusuna cevap olarak Şişli’deki SDM Dil Kursu sizin için ideal bir adres olabilir. (0212 233 09 99)