Hiç kimse araba kullanmayı yarış pistinde öğrenemez ya da yüzmeyi öğrenmek için en ideal yer asla bir okyanus değildir. Bununla birlikte otobanda trafiğe çıkmadan veya okyanusta yüzmeye başlamadan önce mutlaka pratik yapmanız gerekir. Bu kural, TOEFL gibi İngilizce sınavları için de geçerlidir. Bu teste hazırlanmak için en iyi yol her gün stratejik bir şekilde çalışmaktır. Ama ya çok meşgulseniz? İş, aile, okul ve diğer tüm yükümlülüklerinizin yanı sıra her gün düzenli olarak TOEFL çalışması için nasıl zaman bulacaksınız?
Üzülmeyin, bir yolu var!
TOEFL’in her bölümüne günlük ve düzenli olarak çalışmanın pratik ve etkili yolları var. Tabii bu pratikler öncesinde TOEFL kursu eğitimine de başlamanız oldukça önem taşıyor.
TOEFL sınavı için her gün düzenli olarak çalışmak neden önemlidir?
Şurası bir gerçek ki TOEFL sınavı için çalışmak çok da kolay değildir. Bir ya da birkaç saat boyunca sınavın tüm bölümlerine göz atmak, biraz can sıkıcı olabilir. Bu zorluğun üstesinden gelmenin en kolay yolu ise, egzersizleri bölümlere ayırarak süreci daha kolay ve daha az korkutucu hale getirmektir.
Her gün okumak daha istikrarlı bir büyümeye yol açar. Bir gün çok çalışıyor, ancak tekrar ders çalışmaya başlamadan önce bir hafta bekliyorsanız, öğrendiğiniz şeylerin bir kısmını veya tamamını unutabilirsiniz. Bu tekrar başa dönmenize ve aynı konulara yeniden çalışmanıza neden olabilir. Ancak, her gün ders çalışıyorsanız, bir gün önce öğrendiklerinizi güçlendirecek ve daha iyi bir TOEFL puanı için çalışmanıza hız katacaksanız.
Şimdi TOEFL sınavına biraz daha yakından inceleyelim:
TOEFL sınavı sizin de bildiğiniz gibi dört bölümden oluşuyor: “Reading”, “Listening”, “Speaking” ve “Writing”. Aşağıdaki öneriler, bu bölümlerle başa çıkmanıza yardımcı olacak günlük TOEFL eğitim tekniklerini içeriyor. Her şeyden önemlisi her gün TOEFL egzersizlerine göz atıp, en az bir saat konuların üzerinde durmaktan korkmayın! Her gün sınavın farklı bölümlerinden birini çalışabilir ya da TOEFL bölümlerinden birine odaklanabilirsiniz.
1. Daily TOEFL Reading Study
TOEFL’daki okuma bölümü 60 ile 80 dakika arasındadır. Akademik metin üç ya da dört paragraf ile 36 – 56 soruyu kapsar. Soru paragrafı genellikle bir araştırma makalesinin kısa bir özetidir. Bu tür soru türleri çok uzun değildir, çalışmak için çok zamanınızı almazlar. Ancak TOEFL’da karşınıza çıkacak olan akademik dili öğrenmenize yardımcı olurlar.
Google Scholar, bu tür araştırma özetleri aramak için harika bir yerdir. Aşağıda arayabileceğiniz bazı yaygın TOEFL okuma pasaj konuları var:
- Astronomy
- History
- Biology
National Geographic de paragraflar için harika kaynaklardan biridir. Web sayfasındaki uzun makaleler TOEFL testindeki pasajlara oldukça yakındır. National Geographic’in makaleleri doğayı, kültürü ve bilimi kapsadığı için, okuduğunuz temalar muhtemelen TOEFL’da karşılaşacağınız metinlerle benzerlik gösterecektir.
Kendi kendinizi test edin!
Egzersizleri çözerken, okuduklarınızı anladığınızdan emin olmak için kendinize sorular sorabilirsiniz. Bunu aşağıdaki yöntemleri takip ederek yapabilirsiniz:
– Bir cümleyle ne okuduğunuzu özetleyin.
– Araştırmanın hipotezini ya da amacını açıklayan cümlenin altını çizin.
– Araştırmacılar, deneyler veya diğer detaylar hakkında bir yazı hazırlayın. TOEFL, okuma pasajlarına dayanarak mantıksal çıkarımlar ortaya koymanızı bekleyecektir.
– Pasajdaki anahtar kelimeleri tanımlayın ve daha sonra onlar için eş anlamlı kelimeler yazın. TOEFL, genellikle okuma pasajından sözcükler sunacak ve anlamlara yakın olan başka kelimeler seçecektir.
2. Daily TOEFL Listening Study
TOEFL’ın listening bölümü 60 ile 90 dakika uzunluğundadır. Herhangi bir kademik ortamdaki konuşmaları, dersleri veya sınıf tartışmalarını kapsayan ses klipleri hakkında 34 ile 51 sorudan oluşur. Bu konuşmalarda Amerikan aksanı, İngiliz aksanı, Avustralya aksanı veya Yeni Zelanda aksanlarını duyabilirsiniz.
MOOC (Massive Open Online Course), herkesin kullanabileceği bir sınıftır. Bu da, TOEFL dinleme bölümünde duyduğunuz gibi gerçek İngilizce dilindeki akademik dersleri kolayca dinleyebileceğiniz anlamına gelir.
MIT (ABD’de), Australian National University (Avustralya) veya University of London (in the U.K.) (İngiltere) gibi üniversiteler aracılığıyla ücretsiz çevrimiçi MOOC’leri bulabilirsiniz. Farklı aksanları duyacağınız okullardan ders seçmeyi deneyin. TOEFL dinleme klipleri yaklaşık üç ile beş dakika arasındadır, bu nedenle her gün tüm bir konuşmayı dinlemenize gerek yoktur.
Okuma bölümündeki gibi, dinleme bölümünün amacı, dinlediğiniz şeyi gerçekten anladığınızdan emin olmaktır. Listening bölümüne hazırlanmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
-Profesörün dersinin amacı nedir?
-Profesörün ana noktalarını tanımlayın. Neden bu noktaların her birine hitap etti?
-Herhangi bir öğrenci bir soru sorduysa, soruyu kendi kelimelerinizle yeniden yazın. TOEFL, öğrencilerin neden soru sorduğunu veya ders sırasında yorumladıklarını açıklamanızı isteyebilir.
Listening bölümü için egzersizler
Podcast’leri gün içerisinden başka işlerle uğraşırken de dinleyebilirsiniz. Böylece ekstra zaman harcamadan TOEFL dinleme pratiği yapabilirsiniz. Her gün mutlaka okula giderken, akşam yemeğini hazırlarken ya da otobüs beklerken bir podcast’i dinlemeyi ihmal etmeyin. Aşağıda farklı aksanlarda konuşma poscast’lerinin yer aldığı Web sitelerini takip edebilirsiniz.
PBS News Hour
The Inquiry
The Signal
Bu, İngilizcenin farklı tonlarda konuşulduğu diyalogları anlayabilmeniz için harika bir çalışma tekniğidir.
3. Daily TOEFL Speaking Study
TOEFL’nin speaking bölümü 20 dakikadır. Bir konu hakkında fikrinizi tartışacağınız veya okuma ve dinleme istemlerine cevap vereceğiniz 6 konuşma etkinliğinden oluşur.
Bu bölümün egzersizlerini bulaşıkları yıkarken, uyumadan hemen önce, kitaplığınızı toplarken kendi kendinize yapabilirsiniz. Bu tür günlük pratikler, konuşmalarınızı İngilizce olarak daha rahat bir şekilde ifade etmenize yardımcı olacaktır, bu da TOEFL konuşma bölümünün tam olarak odaklandığı noktadır.
Ne hakkında konuşacağınızdan emin değil misiniz? Burada başlamanız için birkaç fikir var:
– Okul hayatınız, profesörlerle yaptığınız etkileşimler, vb. hakkında kendi kendinize konuşabilir ve pratik yapabilirsiniz.
– Kız arkadaşınıza yapacağınız sürpriz partinin detaylarını -sadece kendinize- anlatabilirsiniz.
– En son izlediğiniz film ile henüz okumaya başladığınız kitap hakkında konuşabilirsiniz.
4. Daily TOEFL Writing Study
Writing bölümü 50 dakikadır. Dinleme ve okuma isteklerine dayalı olarak kompozisyon yazacağınız iki ayrı bölümden oluşur.
Etkili bir makaleyi hızlı bir şekilde nasıl özetleyeceğinizi öğrenmek, sınav gününde başarıya ulaşmanın en önemli yollarından biridir.
Güçlü bir taslak, makalenizin daha parlak ve daha ikna edici görünmesini sağlayabilir. Bu, tekrarlı yazmayı önlemenize ve makale konusuyla doğrudan ilgili olmayan herhangi bir şey yazmaktan kaçınmanıza yardımcı olur. Ayrıca, İngilizce konuşan akademik dili kullanmanız makalelerin formatını anladığınızı gösterir.
Toronto Üniversitesi, akademik makale düzenlemeye yönelik bir rehber sunmaktadır, ancak burada akılda tutulması gereken önemli noktalar şunlardır:
-Makalenize bir giriş ile başlayın. Giriş, konuyla ilgili arka planı sağlayabilir ve ana tez cümlesiyle sona erebilir.
-Tez notunuzu desteklemek için ana puanlarınıza karar verin ve her birine ayrı ayrı paragraflarda açıklayın. Her paragraf, paragrafın odağını açıklayan konu cümlesi ile başlamalıdır. Daha sonra ilerleyin ve tezinizi kanıtlamak için bazı örnekler verin.
– Makalenizi bir sonuçla bitirin.
Sınava her gün 5 ayrı makale taslağı yazarak hazırlanın!
Taslağınız sizin paragrafınızın iskeletidir ve tezinizin kalbidir.
Güçlü bir tez cümlesi, karmaşık bilgileri İngilizce olarak işleme yeteneğinizi gösterir ve kendi fikirlerinizle akıcı bir şekilde yanıt verir. Günde beş kez yazmak, TOEFL makalelerinizin tezlerini hızlı bir şekilde nasıl geliştireceğinize ve ifadenizi güçlendirmenize yardımcı olacaktır.
Bu çok önemlidir çünkü test gününde hem kompozisyonunuzu hem de planınızı yazmanız için sadece 20 ila 30 dakika süreniz vardır.
Büyük bir sözcük dağarcığına sahip olmak TOEFL’ın her bölümünde size yardımcı olacaktır. Bu sadece daha iyi anlamanızı sağlamayacak aynı zamanda okuma ve dinleme bölümlerini de başarılı olmanıza, ayrıca konuşma ve yazma bölümlerinde fikirlerinizi daha açık bir şekilde iletmenize destek verecektir.
Hazırlıksız TOEFL’a girmeyin. Bu kolay aktiviteler sayesinde, TOEFL için her gün biraz daha fazla çaba harcayabilir ve sınavınızı başarıyla geçebilirsiniz. Bununla birlikte TOEFL kursu, amaç ve hedeflerinize ulaşmanızı hızlandıracaktır.