Bir süredir İngilizce eğitiminizi sürdürüyorsunuz ve artık ünlü yazarların kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorsunuz. Bu, İngilizce kursu ile attığınız ilk adımın oldukça yararlı olduğu anlamına geliyor. Sizin de bildiğiniz gibi, dil öğrenme becerileri arasındaki “reading” oldukça önemli bir aşamadır. Eğer okuduklarınızı anlamaya başladıysanız, “writing” de size pek uzak değildir. İngilizcenizi geliştirmenin en pratik yollarından biri de ilgi duyduğunuz alanlara yönelmektir. Böylece çok daha verimli bir çalışma programı yürütebilir ve daha kısa sürede hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Aklınızdan İngilizce yazmanın ve okumanın pek de kolay olmadığını geçiriyor olabilir. Elbette haklısınız. Henüz İngilizce gramer bilgisini yeni edindiğiniz, uzun olmasa da kısa cümleler kurabildiğiniz ve daha basit cümleleri anlayabildiğiniz ilk aşamalarda uzun metinler kaleme almanız elbette zordur. Ancak bunu kolaylaştıracak ve İngilizce writing becerinizi geliştirecek şahane bir yöntem var: Günlük tutmak!
Günlük tutmak İngilizce öğrenmek için tercih edeceğiniz en kestirme yollardan biridir. Bununla birlikte ilk aşama olmadığı kesin! Dil eğitiminize iyi bir İngilizce kursu, birebir eğitim ya da yurtdışı eğitimi ile başlamak ve ilk aşamaları geçtikten sonra writing’e yönelmek, size büyük bir ivme kazandıracaktır.
Neden İngilizce bir günlük tutmalıyız?
Size göre Albert Einstein, Leonardo da Vinci ya da Mark Twain’in ortak noktası neydi? (Çirkin saç modellerinin yanı sıra…) Hepsi de bir anı defteri ya da günlük tutuyordu. Bu günlüklere düzenli olarak düşüncelerini, planlarını ve deneyimlerini yazdılar. (Kesinlikle zeki ve başarılı insanlar olduklarını da söylemeliyiz.)
Peki, biz neden onlardan ilham almıyoruz? Bu makalede İngilizce günlük tutmanın okuma ve yazma becerilerinizi nasıl geliştirdiğinin üzerinde duracağız ve etkileyici günlükler yazmak için size bazı ipuçları vereceğiz.
Her şeyden önce, günlükler size, hislerinizi, düşüncelerinizi, hayal kırıklığı ya da mutluluklarınızı ifade etmek için büyük bir alan sunar. Yeni bir dili öğrenmek, içinde epeyce zorlular barındıran, engebeli bir yoldur. Bu uzun yolda inişleriniz olduğu gibi çıkışlarınız da olacaktır. İşte bu noktada, size mutluluk ya da hüzün veren anılarınızı İngilizce olarak yazmak, sadece kelime dağarcınızı ya da gramer bilgilerinizi geliştirmeyecek, bu engebeli yolu da aydınlatacaktır. Bununla birlikte, günlükler dergi ya da benzeri materyallerin dili kullanılarak da yazılabilir. Bir bilim insanı laboratuarda neler olduğu hakkında günlük tutabilir ki Marie Curie’nin günlükleri, radyoaktivite hakkındaki keşiflerini kaleme aldığı cümlelerle doludur. (Aslında defterler son derece radyoaktif oldukları için kurşun kaplı kutularda tutuluyor. Özel giysilere ve yanınızda birisinin olmasına ihtiyacınız var.) Tabii ki bizim günlüklerimizin bu kadar bilimsel olmasına gerek yok!
Dil ile ilgili birtakım notlar tutabilir, ilginç bulduğunuz kelimeler ve kelime öbekleri hakkında yazabilir, açıklamalara meydan okuyan dilbilgisi kurallarını kullanabilirsiniz. Ya da, kültürel bilgiler de günlüklerinizin keyifli konuları arasında yer alabilir. Bu tür metinler, daha sonraki yıllarda okunduğunda pek çok inceleme ya da araştırmaya kaynak olabilir. Üçüncüsü ise, yazmak çok yönlü bir eylemdir. Hafızayı güçlendirdiği gibi kullandığınız malzeme -İngilizce ya da diğer diller- ile beyin arasında yakın bir ilişki kurar ve zihinsel gelişiminize destek olur.
Günlüklerimizi ne zaman yazmalıyız?
Eğer İngilizce kursunuzun ikinci aşamasına ulaştıysanız, kısa ve basit cümlelerle de olsa, günlüğünüzü yazmaya başlayabilirsiniz. Diyelim ki, haftada üç kez ya da başınızı yastığa koymadan hemen önce, kalbinizden geçenleri bir dostla paylaşmak istediğinizde!
Haftada iki ya da üç kez yerine, yukarıda sıraladığımızın avantajlardan daha fazla yararlanmak istemez misiniz? Günlük tutmak, yeni bir dili öğrenirken, bu dilin tüm detaylarıyla yakından ilgilenmenize yardımcı olacaktır.
Örneğin bugün okulda neler öğrendiğiniz hakkında yazabilirsiniz, sadece küçük bir paragraf dahi olsa! Eğer yazdıklarınız size önemsiz görünse bile endişelenmeyin. Her gün yazmak, haftada yedi kez yazmanız anlamına gelecektir ki bu da oldukça iyi bir başarıdır.
Bunların yanı sıra günlük tutmak, birtakım başka aktiviteleri gerçekleştirmeniz için sizi zorlar. Her gün beş dakika yazıyorsanız eğer, yeni konular bulmak için düşünmeye başlarsınız. Ve tabii İngilizce günlük tutmanın en önemli yararlarından biri de gramere olan ihtiyacınızı gün yüzüne çıkarmasıdır. Daha iyi cümleler yazmak ve hislerinizi ifade etmek için İngilizce kursu ve tabii gramer kitapları vazgeçilmez birer kaynak olarak sizi beklemektedir.