Bilimadamlarına göre hızlı İngilizce öğrenmenin 3 yolu
Aslında her şeyi hızlı bir şekilde yapmak istiyoruz; hızlı yürümek, her yere hızlı varmak, hızlı konuşmak! Belki bunları çok hızlı yapabiliriz ama her şeyi değil! Örneğin hepimiz yeni bir dil öğrenmenin uzun bir zaman alacağını biliyoruz. Çünkü ezberlemek zorunda olduğumuz bazı kurallar ve yeni kelimeler var. Öncelikle temel grameri öğrenmek, uygulamak ve sürekli aklımızda tutmak zorundayız. İşte tüm bunlar için epey zamana ihtiyacımız var.
Ama yine de İngilizceyi hızlı bir şekilde öğrenmek için bir yol ya da bazı teknikler olmalı, değil mi?
Peki, bunun için hangi ipuçlarını kullanacağınızı biliyor musunuz? İngilizcenizi geliştirmenize yardımcı olacak öğrenme yollarını seçebilir ve en iyi yöntemi bulabilirsiniz ancak bu noktaya gelinceye kadar ne kadar çok ve farklı öğrenme biçimini denemek zorunda kaldınız değil mi? Ne yazık ki mükemmel olanı bulmak için diğer yöntemleri denemek -ve zaman harcamak- zorundayız. Fakat yine de bir alternatifmiz daha var: Bilim! Evet, daha hızlı İngilizce öğrenmemizi sağlayacak ve gerçekten işe yarayan ipuçları için bilim adamlarının söylediklerine bakmakta yarar var.
The Science of Language Learning
Dil öğrenimi, bilim insanları için çok önemli bir araştırma alanıdır. Çünkü karmaşık dil öğrenme kabiliyeti, insanları hayvanlardan farklı kılan temel özelliklerden biridir. Günümüzde ve öncesinde dil öğrenimi üzerine yoğunlaşan pek çok bilimsel araştırma var. Bununla birlikte bilimin farklı türleri, insan beyninin nasıl çalıştığını incelemeye devam ediyor. Bazı araştırmalar, dilleri nasıl ve neden öğrendiğimizi anlamak, bazıları ise yeni dil öğrenmenin faydalarını bulmak için yapılıyor. Bilimsel araştırmaların bir kısmı mükemmel birer dil öğrenme öğrencisi olan bebeklere odaklanırken bazıları da yetişkinlerin öğrenme biçimlerini araştırıyor.
Peki, biz bütün bu araştırmalarla ne yapabiliriz? Acaba bazı bilimsel araştırmalar sayesinde İngilizceyi daha hızlı öğrenebilir miyiz? İşte 3 ipucu!
How to Learn English Faster with 3 Scientific Tips
1. Dinleyebildiğiniz kadar çok İngilizce dinleyin!
Bilim bu konuda neler diyor?
Dil öğrenimini araştıran bilim insanları birçok öğrenme biçiminin yanı sıra iki önemli başlık üzerinde duruyor: Bilinçaltı ve örtük dil öğrenimi. Bu tür öğrenme biçimleri, masa başında oturup, defalarca aynı gramer kurallarını okuyarak gerçekleşmez. -Aslında pek de öğrenmeye odaklanmadığınız zamanlarda gerçekleşir. Otobüste ya da sinema bileti kuyruğunda, birbirleriyle sohbet eden insanları dinlerken vb.- İngilizce sesler genelde arka plandadır ve siz bu seslerle asla ilgilenmezsiniz. Fakat siz önünüzdeki çiftin, az sonra izleyeceğiniz film hakkındaki İngilizce sohbetini dinlemeseniz de beyniniz dinler, konuşulanları anlar, aksanı, kelimeleri ve dilbilgisini otomatik olarak kaydeder. Kelimelerin ne anlama geldiğini bilmesek de öğreniriz! Çok çılgınca evet, ama -İngilizce dinlemek, anlamasak da- çok ciddi bir öğrenme biçimidir. Bilimsel araştırmalar, insanların -başka hiçbir çalışma yapmadan- sadece dinleyerek herhangi bir dili öğrenebildiklerini kanıtlıyor. Bunun en basit nedeni, dinlerken gramer kalıplarını duyuyor olmamız. (Ve aynı kuralların sürekli tekrar edilmesi…) Dinleyerek öğrenmek çok doğal bir yoldur, bebekleri düşünün! Bebekler konuşamazlar, sadece dinleyebilirler. Ne söylendiği tam olarak anlayamadan ve dili kullanmaya başlamadan önce ne kadar çok zaman harcadıklarını biliyorsunuz değil mi? En az 4 yıl!
What you can do:
Mümkün olduğu kadar İngilizce TV izleyin, şarkı ve sesli kitapları dinleyin. Odanızda, ofiste veya kulaklıklarınızda sürekli İngilizce bir şeyler çaldığından emin olun. Sokakta konuşulan İngilizceyi duyabileceğiniz ortamlarda olmaya çalışın. Şurası bir gerçek ki dinlemek zorunda kalmadan -ya da dile maruz kalmadan- öğrenemezsiniz. Diğer yolları da deneyin: Kitap okuyun, spor yaparken İngilizce bir TV müzik kanalını açın, bir makale yazın ya da İngilizce bir günlük tutmaya başlayın.
Hangi yöntemi seçerseniz seçin, İngilizce sesler kulaklarınıza ve beyne girdiği sürece, farkında olduğunuzdan çok daha fazla İngilizce öğreneceksiniz!
2. Benzerlikleri öğrenin
Bilim bu konuda neler diyor?
Yeni bir dil öğrenmeyle ilgili en zor şeylerden biri de yeni sesleri öğrenmektir. Ama bu konuda iyi haberlerimiz de var! Diller çok farklı olsalar da, ortak seslere ya da benzerliklere sahiptirler.
Örneğin, bazı İngilizce kelimeler “BL” harfleriyle başlasa da, muhtemelen “LB” harfleriyle başlayan bir sözcük hiçbir zaman duyulmayacaktır. Bu sesi yapmaya çalışın. -Ama bu sesi çıkartmak pek de mümkün değil çünkü bazı sesler hiç mantıklı değildir, hatta herhangi bir kelimeyi bilmeyen bebekler için bile.-
What you can do:
İngilizceyi öğrenirken bu gerçeği aklınızda tutun. İmkânsız görünen bir söz ya da ses duyarsanız, sesi öğrenmek için kendinize bir şans tanıyın. Eğer bazı seslerin İngilizce söylenmesinin mümkün olduğunu biliyorsanız, kelimeyi öğrenmek daha kolay olacaktır. Örneğin, “ghost” kelimesini yazmaya çalışıyorsanız ve h’nin g’den önce mi sonra mı geldiğinden emin değilseniz, yüksek sesle söylemeyi deneyin. “Hgost” demeyi denerseniz, “HG” sesinin telaffuzu imkânsız görünüyor, öyle değil mi? Ancak “ghost” kelimesinde “GH” sesi mümkündür.
3. Yeni sesleri ayrı ayrı -tek başına- öğrenmeye çalışın
Bilim bu konuda neler diyor?
İngilizce ya da yeni bir yabancı dil öğrenmenin beyninizi geliştirdiğini biliyor musunuz? Çok şaşırtıcı değil mi? Bilimsel bazı araştırmalar, bir dil üzerine çalışırken, beynimizin bir bölümünün büyüdüğünü keşfetti! Bununla birlikte bu deneyin asıl ilginç kısmı, beynimizin farklı seslere farklı tepkiler verdiğini kanıtlaması…
What you can do:
İngilizceyi anadil gibi konuşup anlamak için önce sesleri öğrenin. Bunun için anlamakta ya da telaffuz etmekte zorlandığınız İngilizce kelimeleri seçebilirsiniz. Bazı deneyler, yavaş bir şekilde telaffuz edilen sesleri dinlemenin, onları, bir saat kadar kısa sürede öğrenmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Sesleri yavaşlatmak için özel bir yazılıma ihtiyacınız yok, YouTube sizin yerinize bunu yapabiliyor. Anadili İngilizce olanların speaking derslerini önce yavaş, sonra normal hızda dinleyebilirsiniz. Videodaki farklı kelimeleri birkaç kez bu şekilde dinlemeye devam edin. Böylece sesler arasındaki farkı duymanın daha kolaylaştığını göreceksiniz. -Çünkü beyniniz büyüyor ve gelişiyor!-