GAZİOSMANPAŞA
İstanbul’un geç dönem yerleşim alanlarından biri olan Gaziosmanpaşa, eski adıyla Taşlıtarla ve Küçükköy mevkii, Topkapı-Habipler tramvay hattının açılmasıyla göç alan semtlerden biri olmuştur. Gaziosmanpaşa; Bayrampaşa, Esenler, Eyüp ve Sultangazi ilçeleri ile komşudur.
Tarihçe
Gaziosmanpaşa ilçe alanı eskiden Eyüp ve Çatalca ilçelerinin sınırları içindeydi. Bugün ilçe merkezinin bulunduğu güneydoğudaki topraklar 1950’lere kadar boştu. Eyüp ilçe sınırları içindeki bu topraklar kıraç ve taşlı olduğundan halk arasında Taşlıtarla olarak bilinirdi.
Bölgede, 1950’den önce hayvancılıkla uğraşanların kurduğu ağıllarla, birkaç atölye tipi imalathane vardı. Balkan göçmenlerine devletin yaptırdığı evlerle başlayan Taşlıtarla serüveni, 1960’lı yıllardan itibaren sanayinin Rami ve Eyüp’e kaymasıyla büyük bir ivme kazandı ve bugün ortaya 1 milyon kişinin yaşadığı dev Gaziosmanpaşa ilçesi çıktı. Bir bakıma Taşlıtarla, Gaziosmanpaşa ilçesinin çekirdeği sayılmaktadır. Yakın zamana kadar kentin varoşu olan Taşlıtarla bugün dev gökdelenleri alışveriş merkezleri, bilgisayarlı okulları ve eğlence merkezleriyle modern bir görünüme sahiptir.
Gaziosmanpaşa’nın kentsel gelişmesini en iyi ilçenin nüfus gelişmesi göstermektedir. Dünyanın çok az yerinde görülebilecek bir kentleşme sonucunda Gaziosmanpaşa’nın nüfusu 1935-1997 yılları arasındaki 60 yılda olağanüstü büyüdü, tam 165 misli arttı. Sonraki yıllarda İstanbul’un birçok bölümünde görüldüğü gibi Gaziosmanpaşa’da da kentleşme hız kazandı. Gaziosmanpaşa İlçesinde İstanbul’a yakın olan yerler daha hızlı kalabalıklaştı ve kent niteliği kazanarak, İstanbul’un kentsel alanına katıldı. İlçe, son yıllarda artan nüfusuyla İstanbul’un en büyük birinci, Türkiye’nin ise en büyük ikinci ilçesi olmayı başardı.
İlçede genel olarak bir inşaat havasının hâkim olduğu söylenebilir. Eski gecekondular artık yerini planlı yapılaşmaya bırakmaktadır. İlçenin hemen hemen her yerinde inşaat malzemesi satan perakendeci ya da toptancı mağazalarına, hafriyatçılara, marangozlara rastlamak mümkündür.
Eğitim
Pek çok özel okul ve kuruma ev sahipliği yapan semtte, daha iyi bir İngilizce eğitimi almak için Gaziosmanpaşa’dan kolayca ulaşabileceğiniz, birebir dil eğitiminde lider SDM İngilizce Dil Okulu ve İngilizce dil kursu, Mecidiyeköy Metrobüs ile Osmanbey Metro duraklarının arasında, Şişli Camii’nin hemen karşısında yer almaktadır. Mecidiyeköy’den Taksim yönüne giderken Cevahir AVM sol tarafta kalacak şekilde geçildiğinde, 500 m sonra sol tarafta, kolayca bulabileceğiniz bir konumdadır. İngilizce kursu İstanbul – Şişli merkezli dil okulu, Taksim ve Mecidiyeköy tarafında metro, metrobüs ve otobüs ulaşımı ile şehrin her yerinden kolayca ulaşılabilir bir noktada İngilizce kursu eğitimlerine devam etmektedir.
Gaziosmanpaşa’nın denize kıyısı yoktur ancak Eyüp ve Haliç’le bağlantısı, tarihi ve turistik bir yeri olmamasına karşın Piyer Loti’ye olan yakınlığı, ilçe sakinlerine ve diğer semtlerden gelenlere harika bir dinlence ve gezi alternatifi yaratmaktadır.
Gaziosmanpaşa Meydanı
Gazi Osman Paşa heykelinin bulunduğu meydan aynı zamanda ilçede yaşayanların buluşma noktasıdır. Alıveriş yerleri, mağazalar, kafeteryalar ve restoranların yer aldığı meydanda hem alışveriş yapıp hem de dinlenebilirsiniz.
Ayrıca Gaziosmanpaşa’da bulunan Aymerkez AVM ile Viaport Venezia AVM, çeşitli alış verişler için diğer seçeneklerdir.
Tayakadın Mesire Yeri
Avrupa yakasının en çok tercih edilen piknik alanı olan Tayakadın Mesire yeri Gaziosmanpaşa ilçesindedir. Doğa harikası olan bu mesire yerinde çocuk oyun alanı, piknik alanı, restoran ve kafeteryalar vardır. Doğanın tadını çıkaracağınız bu yerde hem keyifli zamanlar geçirebilir hem de doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
Gaziosmanpaşa çevresindeki popüler yerler
Prof. Dr Sabahattin Zaim Parkı, Küçükköy Sanayi Sitesi, Sanko Oto Sanayi, Gamas Mobilyacılar Sitesi, Küçükköy Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Teknik Lise Ve Endüstri Meslek Lisesi, Sultangazi Belediyesi Nikah Salonu , Özel Gazi Hastanesi , Gazi Parkı, Şair Abay Konanbay Anadolu Lisesi.
Ulaşım
Boğaziçi Köprüsü’nden geliyorsanız, köprüden sonra devam edebilirsiniz. Haliç Köprüsü’nü geçtikten sonra, sağ taraftan Gaziosmanpaşa – Rami tabelasından giriniz. Metrobüsle geliyorsanız; Edirnekapı durağında inip yukarıya çıkabilir; Şehitlik tramvay durağından binip, Sağmalcılar durağında inebilirsiniz.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geliyorsanız, köprüden sonra Bayrampaşa tabelasından giriniz, daha sonra Gaziosmanpaşa tabelasını takip edebilirsiniz.
Eminönü’nden 99A İETT otobüsü, Taksim’den 55T İETT otobüsü, Şişli’den 55 İETT otobüsü ile ulaşabilirsiniz.