A1 sertifikası, Aile Birleşimi sistemi kapsamında oldukça önemli bir işleve sahiptir. Sertifika, Aile Birleşimi vizesinin yanı sıra eşi ya da yakınları Almanya’da yaşayanların bu ülkeye gitmek için alması gereken evraklardan biridir. Ulusal (D Tipi) vize kategorisinde olan Aile Birleşimi vizesini almak için Almanca A1 dil sınavında yeterli puanı almanız gereklidir. Bu dil sertifikasını almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken nokta, belgenin Alman Konsolosluğu tarafından resmi olarak tanınan sınav merkezlerinden verildiğidir. Diğer bir deyişle, Avrupa Birliği Ortak Çerçeve Programı kapsamında A1 seviyesinde Almanca bilgisine sahip olan kişiler, A1 sertifikasını almaya hak kazanabilirler. Bu durumda üzerinde durulması gereken iki nokta var: Birincisi, bu sınava nasıl hazırlanacağız? İkincisi ise a1 sınavında çıkar kartlar ve diğer sorular…
A1 dil sınavı
A1 sınavında çıkan kartlar hakkında bilgi vermeden önce genel birkaç detaya değinelim. Şöyle ki; A1 dil sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor. Yazılı sınav altmış beş dakika, sözlü sınav ise on beş dakika sürüyor. Peki, her iki sınavda karşınıza nasıl sorular çıkıyor? Yazılı sınavda daha çok günlük yaşama dair sorular var; size bazı kısa konuşmalar dinletiliyor ve bu diyaloga dair sorular soruluyor. Aynı zamanda da kısa bir metni yazmanız isteniyor. Sözlü sınava grup olarak da girmeniz mümkün… Öncelikle kendinizi Almanca konuşarak tanıtmanız gerekiyor. Bu sınavda da günlük yaşama dair bazı sorular ve cevaplar vermeniz bekleniyor. A1 sınavında çıkan kartlar ise “Was kostet ein …..?”, “Wann ist Ihr ….?”, “Wie ist Ihr ……?”, “Kannst du bitte …..?”, “Können Sie bitte …….?”, “Wann kann ich ……?”, “Wo ist …….?” gibi soruları içeriyor. Sorular ve cevapları günlük yaşama dair basit bilgilerden oluşsa da yine de gramer bilgisine ihtiyacınız var. Bu da ilk başta Türkçe dil bilgisine dair bilgi sahibi olmanız gerektiğini gösteriyor. Birkaç küçük detayın altını çizersek eğer, özne, yüklem, sıfat, zamir ve fiil gibi konuları Türkçede de iyi bilmelisiniz. Örneğin, Almancada soru sormak istediğinizde fiilin cümlenin başında kullanmalısınız. Bununla birlikte Almanca artikellere de dikkat etmelisiniz.
A1 sınavında çıkan kartlar için bazı örneklerle konuyu daha iyi anlayabilirsiniz. Kartlarda çıkan birkaç kelime örneğini şöyle sıralayabiliriz:
Garten (bahçe)
Bleistift (kurşun kalem)
Eltern (ebeveyn)
Drucker (yazıcı)
Fahrkarte (bilet)Ball(Top)
Fahrrad(Bisiklet)
Aufgaben (ödev)
Buch (kitap)
Freunde (arkadaş)
Computer (bilgisayar)
Auto (araba)
Jacke (ceket)
Schlüssel (anahtar)
Koffer (bavul)
Haus (ev)
Kollegen (iş arkadaşı)
Chef (şef)
Bu soruları sorarken ”Haben Sie …..?” kalıbını kullanabilirsiniz. Örneğin “Haben Size Ball?” gibi. A1 sınavında çıkan kartlar ”Essen Sie Gemüse?” ise cevap: “Ja, ich esse…” olabilir.
Wochenende (haftasonu)
Abend (akşam)
Sonntag (pazar)
Pause (mola)
Mittagpause (öğle molası)
Feierabend (mesai bitimi)
Bu kelimelere örnek soru, ”Was machen Size Wochenende?” cevap ise, “Ich lese Buch” olabilir.
Spass (şaka)
Ausflug (gezi)
Urlaub (tatil)
Sport (spor)
Bu kelimelerde örnek soru, “ Machen Sie Spass?” cevap ise “Ja, ich mache…” olabilir.
Diğer örnekler:
Was ist ihre Lieblingsport?
cevap: Tennis spilen
Was essen Sie beim Frühstück?
cevap: Ich esse Kase
Was essen Sie gern?
cevap: Ich esse Fisch
Was ist ihre Beruf?
cevap: İch bin Hausfrau (erkekler arbeitsloss diyebilir)
Wie ist ihre Arbeitzeit?
cevap: Von 9(neun) bis 18 (achtzehn) Uhr.
Trinken Sie Bier?
cevap: ja
Resimli kartta bir bardak ve su resmi çıkarsa:
“Bitte könen Sie mir ein Glass Wasser geben?”
“Ja, bitte”
Bir fincan ve çay resmi çıkarsa:
“Bitte können Sie mir ein Tasse Tee geben?”
“Ja, bitte”
Kartta yüzmek yasak resmi çıkarsa:
Soru: Bitte schwimmen Sie nicht.
Kartta yemek içmek yasak resmi çıkarsa:
soru: Bitte essen und trinken Sie nicht
Kartta sigara içmek yasak resmi çıkarsa:
soru: Bitte rauchen Sie nicht